phone info@dfr.rophone (004) 021.413.14.39  Mobil: (004) 0744.30.14.31
Categorii

EPURARE APA UZATA - Dezinfectie cu UV - Descriere


SISTEME UV PENTRU DEZINFECTIA APEI
 

BestUV este un producator inovator de sisteme de tratare a apei cu ultraviolete (UV) pentru segmente de piata profesionale precum:

 • procese industriale de apa
 • apa potabila comunala
 • apa uzata comunala
 • maritime si de pe tarm
 • piscine publice

Pentru performanțe de ultima generatie, BestUV utilizeaza tehnologii ale lampilor UV cu presiune joasa (LP) si presiune medie (MP).

Reactoarele UV sunt optimizate folosind tehnologia proprietara Dinamica Computationala a Fluidului (CFD).

BestUV selecteaz fiecare sistem UV pentru aplicarea sa unică, aplicând cunoștințe aprofundate privind microbiologia, chimia, procesele și designul reactorului UV.

Reactoarele UV speciale sunt produse pentru apele corozive si mediul inconjurator.

De ce sa folosim UV pentru dezinfectia apei?
 
Tendintele actuale sunt de indepartare de dezinfectia chimica, care a fost de-a lungul anilor metoda acceptata pentru dezinfectia bacteriologica a apei folosita in industrie dar si pentru consumul casnic. Exista un numar din ce in ce mai mare de rapoarte care atesta faptul ca dezinfectia chimica (cum ar fi clorul), considerata candva inofensiva, poate avea efecte negative pe termen lung asupra organismului uman ca si asupra mediului inconjurator.

Alternative la sistemele cu dozare de clor sunt ozonul si tehnicile de filtrare ce constituie o alta posibiltate, dar adesea acestea au propriile lor dezavantaje. Clorul este periculos de fabricat si depozitat si necesita personal calificat pentru a superviza dozajul. Ozonul prezinta acelasi dezavantaj, dar necesita si o investitie mare. Sistemele de filtrare cu carbune activ sunt folosite pe scara larga, dar design-ul celor mai multe sisteme de filtrare ofera un mediu ideal pentru contaminarea microbiana. In plus neutralizarea/reciclarea carbunelui implica adesea costuri ridicate.

Dezinfectia apei cu UV este testata cu succes de foarte multi ani, fara consecinte negative, in timp ce aria de aplicabilitate se extinde catre numeroase noi domenii. Dintre toate metodele de dezinfectie a apei, lumina ultravioleta este una dintre cele mai eficiente, economice si nepoluante metode existente, fiind considerata cea mai rapida, eficienta si cea mai sigura.
 
Avantajele dezinfectiei cu UV:
 • Eficienta foarte ridicata
 • Investitie mica si costuri de exploatare reduse
 • Nu afecteaza mediul inconjurator
 • Nu afecteaza gustul sau mirosul apei
 • Dezinfectie imediata
 • Fara pericolul de supradozare

Avantajele dezinfectiei cu UV pot fi usor enumerate. Proprietatile chimice si fizice ale apei tratate raman neschimbate. Nu se introduc compusi toxici sau derivati ai acestora si dupa instalare se vor face doar verificari de rutina asupra sistemului. Deoarece activitatea de intretinere este minima si neexistand produse chimice periculoase, nu este nevoie de personal special calificat.

Pentru a fi in pas cu cerintele crescande ale clientilior referitoare la dezinfectia apei, echipamentele Berson UV sunt dotate cu lampi UV de mare intensitate pentru diferite debite si dispun de sisteme de reglare si control special proiectate. Debitele mari nu limiteaza aplicatiile de tratare cu UV, ele oferind astfel controlul asupra tuturor bacteriilor.

De-a lungul anilor, tehnicile de dezinfectie chimica au fost folosite pentru a asigura o apa microbiologic “pura”. Majoritatea metodelor de tratare chimica sunt un amestec de materiale periculoase si reactii care conduc la obtinerea de produse toxice si schimbari chimice ale fluidului. UV ofera o alternativa non-chimica care a fost pusa in practica cu succes fara nici o urmare negativa.

Clorul este cea mai cunoscuta alternativa pentru UV. Clorul are dezavantajul ca in combinatie cu substantele organice produce compusi cancerigeni. Atunci cand folosim clor, exista intotdeauna posibilitatea de supradozare. Daca valoarea MAC (Concentratia Maxima Permisa) este atinsa, fluidul devine nociv pentru organismul uman. Clorul este periculos pentru mediu inconjurator si deasemenea este cunoscuta rezistenta unor bacteri la aceasta tratare.

Dezinfectia cu clorul este o tehnica comuna, bine cunoscuta si foarte multi au incredere cand folosesc clorul, nestiind caror pericole se expun. Dar peste orice argument, tratarea cu clor necesita o investitie mica, ceea ce foarte multe societati considera un important avantaj.

Ozonul este o alta alternativa pentru UV. Ozonul are de asemenea dezavantajul ca produce compusi cancerigeni mai ales in combinatie cu bromul. Ca rezultat al procesului de dezinfectie apar de asemenea, compusi oxigenati asimilati (AOC). Acestia constituie hrana ideala a bacteriilor si pot produce o crestere exponentiala a microorganismelor in conducte. Valoarea MAC este de doar 9 PPM. In procesele de oxidare fotochimica avansata, ozonul este folosit in combinatie cu lumina UV. Deoarece ozonul este o tehnica scumpa si mare consumatoare de energie electrica, se foloseste doar in cazuri extreme daca alte tehnici nu garanteaza buna functionare a procesului de dezinfectie.
 
Tabel comparativ intre diferitele procedee de dezinfectie
 
Detalii
UV
Clor
Ozon
Investitie initiala
mica
cea mai mica
mare
Costuri de operare
cele mai mici
mici
mari
Instalare
foarte usoara
acceptabil
dificila
Intretinere
foarte usoara, rara
medie, deasa
dificila, foarte deasa
Costuri de intretinere
cele mai mici
medii
mari
Control
foarte bun
slab, imprecis
bun
Calitatea dezinfectiei
cea mai buna
slaba, exista microorganisme rezistente
foarte buna
Pericol
inexistent
foarte mare
foarte mare
Efecte in apa
inexistente
apar compusi chimici secundari, modificari de pH si gust
necunoscute exact
Timp de contact
0,5 – 5 secunde
30 – 60 minute
10 – 20 minute

 
Sisteme UV pentru dezinfectia apelor uzate

Pentru a proteja vietuitoarele din rauri BestUV ofera sisteme UV pentru efluentul statiilor de epurare a apelor uzate, inainte de deversare in emisar.
In prezent, statiile de tratare a apei uzate deverseaza direct in rauri, fara a dezinfecta de loc sau dupa ce au injectat clor in cantitati foarte mari. Raurile pot fi adesea locuri de recreere si joaca sau sunt folosite ca sursa de apa pentru alte comunitati umane din aval. In cazul in care se injecteaza clor, toate vietuitoarele din rau, pesti, alge, sunt otravite, iar echilibrul ecologic este compromis.
Astfel, este evidenta necesitatea dezinfectiei cu UV a apelor uzate tratate, inainte de deversare in rauri sau reutilizare ca apa industriala.
Varietatea metodelor de epurare au ca rezultat apa cu diverse calitati din punct de vedere al incarcarii microbiologice, suspensii solide, transmisie UV etc.  Astfel, in functie de destinatia apei, incarcarile microbiologice maxime admise sunt stabilite prin legile locale.
 
Sisteme pentru dezinfectia cu UV a apei de proces

Pentru a proteja alimentele, BestUV ofera sisteme UV pentru apa de proces. De obicei apa de proces provine din apa potabila ce este sigura pentru consum uman. Totusi, chiar daca este sigura pentru consum uman, calitatea apei potabile nu este cea necesara pentru procesele industriale, mai ales in industria alimentara. Tratarea ulterioara, in incinta, induce riscul de dezvoltare a coloniilor microbiene “interne”. In functie de utilizarea ulterioara, apa poate intra in contact cu produsele alimentare sau chiar poate fi parte din acestea. Astfel, este evidenta necesitatea unei sterilizari deosebite a apei.

DOCUMENTE UTILE: 
Referinte
Unic importator in Romania – DFR Systems S.R.L.